Käyttämäsi selain on vanhentunut. Suosittelemme, että päivität selaimesi ensin uusimpaan mahdolliseen versioon.

Musiikkiterapia ja palliatiivinen hoito

Tässä elämän vaiheessa ihminen käy läpi monesti asioita, joita on vaikea sanoittaa. Musiikki antaa mahdollisuuden vaikeidenkin asioiden läpikäymiseen ilman sanoja.

Mielestäni erityisen merkityisellinen tieto on se, että ihmisen aistitoiminnot katoavat elämänkaaren lopussa päinvastaisessa järjestyksessä kuin ne sikiökaudella alkoivat. Kuuloaistimme alkaa kehittyä jo hyvin varhain sikiöaikanamme ja se on aisteista useimmiten viimeinen, joka lakkaa toimimasta.

Varsinkin äänityöskentely on mahdollista aina ihmisen elämän päättymiseen asti. Terapeutti voi äänellään lievittää asiakkaan fyysistä ja psyykkistä kipua ja ahdistusta, vaikuttaa asiakkaan hengitykseen, luoda turvaa, osoittaa myötätuntoa ja läsnäoloa. Asiakas voi käydä yhdessä terapeutin kanssa läpi elämänsä tapahtumia . Asiakas ja terapeutti voivat myös kuunnella yhdessä asiakkaalle merkityksellistä musiikkia ja käyttää musiikkia välineenä mielikuvien ja muistojen jakamiseen.

Voit lukea halutessasi kirjoittamani artikkelini "Ääni siltana kuolemaan - äänityöskentely saattohoidossa" kirjasta "Ihmisääni musiikkiterapian työvälineenä" (toim. Liisa-Maria lilja-Viherlampi).