Käyttämäsi selain on vanhentunut. Suosittelemme, että päivität selaimesi ensin uusimpaan mahdolliseen versioon.

Ajatuksiani äänityöskentelystä

Julkaistu 24.01.2016

Laulamista voi käyttää kokonaisvaltaisen vapautumisen välineenä. Hengityksen vapautuessa myös ääni ja koko ihminen vapautuu.

Äänityöskentelyssä huomio kohdistetaan äänen terapeuttisiin vaikutuksiin. Kuulemisen lisäksi äänen vaikutuksen tiedostaminen omassa kehossa on tärkeää. Laulutaidolla ei tässä prosessissa ole merkitystä.

Ääni on yksinkertainen ja meitä lähellä oleva väline moneen asiaan: kehotietoisuuden lisääntymiseen, rentoutumiseen, itsetuntemuksen lisäämiseen jne. Koko keho vastaanottaa äänen värähtelyvaikutuksia korvien lisäksi – keho resonoi. Ihminen on kuin luotu värähtelyä vastaanottavaksi ääniolennoksi. Onhan kehostamme 2/3 ja aivoistamme ¾ vettä. Ääni kulkee vedessä n. 4,5 kertaa nopeammin kuin ilmassa. Luustomme johtaa suurenmoisesti värähtelyä. Korva on ensimmäinen aistielin, joka alkaa toimia (jo 18.-19. raskausviikolla) ja yleensä viimeinen aistielin, joka lakkaa toimimasta.

Yksinkertaistettuna äänteillä on laulettaessa kehossa oma paikkansa, jossa ne värähtelevät eniten. Esimerkiksi A resonoi voimakkaimmin rintakehässä, O kaulalla, U poskissa ja M päälaella. Värähtelystä voi tulla vieläkin tietoisemmaksi ottamalla kädet avuksi tunnustelemaan kyseisiä kehonosia. Matalat äänet värähtelevät voimakkaimmin kehon alaosassa ja korkeat äänet kehon yläosassa.

 Yksi helppo tapa aistia äänen värähtelyä on laulaa pitkiä vokaaliäänteitä uloshengityksen aikana. Hengitys tehostuu, syvenee ja rauhoittuu omaan tahtiin. Hengityksen syventyessä keho ja mieli rauhoittuvat.

Aluksi värähtelyn kokeminen saattaa olla hyvin pientä ja toisissa kehon osissa sitä ei tunne välttämättä lainkaan. Kehon jännitykset ja erilaiset tunnelukot ovat varsinkin aikuisella kehittyneet pitkän ajan kuluessa. On hyvä olla hellä itseään kohtaan ja antaa kaiken sen jännityksen purkautua omaan tahtiin. Kehoresonanssin tiedostaminen ja lisääntyminen vahvistavat kehotietoisuutta ja lisäävät läsnäolon tuntua.

Jo pelkästään yksi vokaali voi olla vahva itseilmaisun väline. Sitä laulaessa on mahdollista läpikäydä sellaisiakin tunteita, joille ei ole olemassa sanoja. Kuuloaistillamme on yhteyksiä syvien tajunnantasojemme kanssa. Ääntä apuna käyttäen voimme nostaa tietoisuuteemme erilaisia unohduksiin painuneita asioita, tunteita ja ajatuksia.  Laulaessa myös hengityksen muutoksia seuraamalla voi päästä alkuun näiden tunteiden tiedostamisessa.

Jokaisella on mahdollisuus etsiä itselleen mukavimmat ja kuhunkin hetkeen sopivimmat ääniharjoitukset. Liikkeelle voi lähteä vaikkapa valitsemalla äänteen ja äänenkorkeuden. Sen jälkeen ääntä voi tuottaa joko yhdeltä korkeudelta yhdellä vokaalilla tai liikkua äänenkorkeudesta ja vokaalista toiseen. Kaikilla on valtava vapaus käyttää haluamallaan tavalla omaa ääntään oman hyvinvointinsa edistämiseksi.

Lue lisää »